De negen Zaanse makers die deze proeverij maken hebben iets met elkaar gemeen: de passie voor ambachtelijke kwaliteit, het trouw zijn aan oude tradities en het openstaan voor de toekomst. Jongwijs heeft twee kerstproeverijen samengesteld: de bescheiden maar fijne ‘kerstproeverij’ en de feestelijke ‘gulle kerstproeverij’. De pakketten zijn zo samengesteld dat de verschillende smaken goed bij elkaar passen, en zo een leuke brunch, borrel of high-tea vormen.

Kies bij betalen op contant op factuur en bij opmerkingen dat je een btw factuur wilt. Die komt dan naar je toe! 

[et_pb_wc_title product=”165″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_title][et_pb_wc_price product=”165″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_price]
[et_pb_wc_title product=”169″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_title][et_pb_wc_price product=”169″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_price]
[et_pb_wc_description product=”165″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_description]
[et_pb_wc_description product=”169″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_description]
[et_pb_wc_add_to_cart product=”165″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default” custom_button=”on” button_text_size=”14px” button_text_color=”#ffffff” button_bg_color=”#ff7864″ button_border_width=”8px” button_border_color=”#ff7864″ button_border_radius=”0px” button_font=”|||on|||||”][/et_pb_wc_add_to_cart]
[et_pb_wc_add_to_cart product=”169″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default” custom_button=”on” button_text_size=”14px” button_text_color=”#ffffff” button_bg_color=”#ff7864″ button_border_width=”8px” button_border_color=”#ff7864″ button_border_radius=”0px” button_font=”|||on|||||”][/et_pb_wc_add_to_cart]
[et_pb_wc_title product=”165″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_title][et_pb_wc_price product=”165″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_price][et_pb_wc_description product=”165″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_description][et_pb_wc_add_to_cart product=”165″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default” custom_button=”on” button_text_size=”14px” button_text_color=”#ffffff” button_bg_color=”#ff7864″ button_border_width=”8px” button_border_color=”#ff7864″ button_border_radius=”0px” button_font=”|||on|||||”][/et_pb_wc_add_to_cart]
[et_pb_wc_title product=”169″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_title][et_pb_wc_price product=”169″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_price]
[et_pb_wc_description product=”169″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][/et_pb_wc_description][et_pb_wc_add_to_cart product=”169″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default” custom_button=”on” button_text_size=”14px” button_text_color=”#ffffff” button_bg_color=”#ff7864″ button_border_width=”8px” button_border_color=”#ff7864″ button_border_radius=”0px” button_font=”|||on|||||”][/et_pb_wc_add_to_cart]

Over de makers van de Zaanse lekkernijen

Leuke bijkomstigheid is dat we komende maanden alle makers met de camera volgen. Iedereen die met kerst een proeverijtje gaat ontvangen, krijgt zo met de videootjes een kijkje in de keuken en ziet hoe hun lekkernijen worden gemaakt. Zo ontdekken we met elkaar nog maar weer eens hoeveel moois er in de Zaanstreek wordt gemaakt. 

B

Patrick Breugem maakt Zaans bier

De Brut van Breugem is een buitengewoon feestelijk blond aperitiefbier met een alcohol percentage van circa 8%. Er vindt een nagisting plaats met champagnegist, waarna hergisting op fles. 

“Krachthout” is de naam van Breugem’s prijswinnende en krachtige quadrupel bier met Palo Santo hout met een alcoholpercentage van 9,5%.

Kerstproeverij: Krachthout + glas
Gulle kerstproeverij: Brut (75 CL) Krachthout (33 CL) + glas

Kerststol, chocolat chip muffins en crackers

Banketbakker Bas zal je verrassen met heerlijke lekkernijen: in beide proeverijen vind je een verrukkelijke kerststol, een chocolate chip muffin met een Zaans tintje en crackers om te dippen.

Combineert perfect met de boter die Sylvester van Westrop maakt

Kerstproeverij: kerststol 225 gram, 1 muffin en crackers
Gulle kerstproeverij: kerststol 700 gram, 2 muffins en crackers

Zaanse Sambal

Deze Zaanse sambal is een combinatie van het beste van twee tradities: Zaanse mosterd én Indonesische Sambal. Een unieke combinatie.

Deze Zaanse sambal is perfect bij de kaas van de familie Bax.

Kerstproeverijtje: portie Zaanse Sambal
Gulle kerstproeverij: portie Zaanse Sambal

B

Venkelworst van slager Sijt Buis uit Krommenie

De kerstproeverij wordt aangevuld met een heerlijke venkelworst gemaakt van rundvlees van koeien uit de Westzaanse polder. De worst wordt gerookt in de ruim honderd jaar oude rookkamer achter Sijt’s slagerij in Krommenie.

Kerstproeverij: gerookte venkelworst
Gulle kerstproeverij: gerookte venkelworst

Volle oude kaas van de familie Bax

Het harde werk van de Westzaanse zuivelboerderij proef je in alles! De oude kaas die je in de proeverijtjes vindt heeft een heerlijk volle smaak en is goed te combineren met de Zaanse Sambal. De koeien lopen in de Westzaanse polder.

Kerstproeverij: een stuk oude kaas
Gulle kerstproeverij: een stuk oude kaas

Net zoals vroeger: Zaanse chocolade van de Euforij

De Zaanstreek is beroemd om de productie van cacao. Dankzij de Euforij wordt er nu weer heerlijke chocola in de Zaanstreek gemaakt.  

Kerstproeverij: een reep vernoemd naar de Zaan: chocolate river
Gulle kerstproeverij: een reep met daarop de Westzaanse molen de Prinsenhof (opbrengst gaat naar het onderhoud van de molen)

B

Boter van Jongwijs' chef-kok Sylvester van Westrop

Sylvester maakt een romige boter met hazelnoten en abrikozen die perfect combineert met de crackers en de kerststol van Bakker Bas. Wist je dat deze broers samen bij Jongwijs zullen bakken en koken?  

Kerstproeverij: een portie boter
Gulle kerstproeverij: een portie boter

De primeur van koffiebranderij Zuivere Koffie: Guiltea

Zuivere koffie is de eerste koffiebranderij ter wereld in een gevangenis: die in Westzaan. En nu werken ze aan iets nieuws: Guiltea! Jij krijgt de kans om deze heerlijke thee als één van de eerste te proeven. Lekker te combineren met de muffin van Bakker Bas of een stukje chocola van de Euforij.

Kerstproeverijtje: twee zakjes Guiltea
Gulle kerstproeverij: twee zakjes Guiltea

De zoektocht naar de perfecte menukaart van Jongwijs

Simon en Nel Douw openen Jongwijs in 2021. Een plek waar iedereen welkom is. Verbinden, de Zaanstreek, oude tradities en een omarming van nieuwe ontwikkelingen en trends staan hier voorop.

De reis door de Zaanstreek heeft een combinatie van heerlijk lekkernijen opgeleverd die Jongwijs presenteert in deze heerlijke kerstproeverijtjes.

De Pinkster Drie proeverij is beoordeeld met een 8,7! 

Weten jullie Jongwijs’ proeverij Pinkster Drie nog? We frissen je graag even op: het Pinkster Drie Proeverijtje was een ode aan de klinkende overwinning die de Zaankanters in 1574 op hun Spaanse bezetter behaalden. De borrelbox was gevuld met een vergebrouwen biertje van Arthur, een bierborstelbroodje van Banketbakker Bas, muffins van Banketbakker Bas, Gazpacho van chefkok Sylvester en een bokkig kaasje van de Zuivelboerderij.

 

Het filmpje vooraf liet al het water in je mond lopen. Mooi hoe gepassioneerde mensen bezig zijn met hun gerechten. De proeverij maakte dat allemaal meer dan waar!

Marc

Bijzonder om te zien, ruiken, proeven wat voor heerlijks er in de buurt allemaal wordt gemaakt

David

Wat een geweldig verzorgd pakket: we hebben er met het hele gezin van genoten!

Joke

Help de Fronik Buurtbuurderij

De Fronik Buurtboerderij in Zaandam is een rustpunt in de hectiek van het dagelijks leven. Een mooie plek waar iedereen elkaar tegenkomt: buurt en stad, mens en dier, kinderen en ouderen, cultuur en natuur, midden in het leven of aan de rand. Iedereen is welkom en hoort erbij.

De Zaanse vrijwilligers zorgen samen voor de dieren, het terrein en de gebouwen. Er zijn Zaanse biologische eieren en aardappelen te koop en er is vaak wat te doen voor de buurt. Met een kerstproeverij help jij de boerderij.

Over Jongwijs

Jongwijs in Westzaan opent in de zomer van 2021 

Blijf je trouw aan tradities, of richt je je op de toekomst? In en om dit eeuwenoude Rijksmonument, op steenworp van Amsterdam in historisch plattelandsdorp Westzaan ontdekken we of het allebei kan. Hoe? Door met de gasten in onze lunchroom, bakkerij, bed&breakfast en picknicktuin te proeven van het verleden en te verlangen naar de toekomst.

Wil je meer informatie over Jongwijs?
Contact: Simon Douw | info@jongwijs.nl